Indien får ny premierminister

Indien har været ved stemmeurnerne og som ventet er Narendra Modi fra Bharatiya Janata Party den store vinder efter 2 valgperioder (10 år) med det indiske kongresparti (INC). Og han kan sætte Mange analytikere forventer store forandringer – og det er umiddelbart også forventningerne hos de indiske vælgere efter BJP har kørt en lang kampagne med fokus på netop forandringer.

Indisk politik er ganske kompliceret og har de sidste 30 år været stærkt opdelt af regionale, religøse eller kulturelle skel. Der har været mange regionale partier og koalitionsregeringer har typisk været mere reglen end undtagelsen. Men dette valg har været anderledes og BJP har i skrivende stund vundet 278 mandater ud af samlet 543 mandater, hvor der stadig mangler at blive optalt 36 mandater. Altså BJP og Modi kan danne en majoritetsregering. Den første majoritetsregering i over 30 år.

Op til valget var især tre partier i nationalt fokus: INC, Aam Aadmi Party (AAP) og BJP. Uden at gå for meget i detaljer, så var der hurtigt et fokus på menneskerne i front: henholdsvis Rahul Gandhi, Arvind Kejriwal og Modi. Der gik hurtigt præsidentvalg i det hele, og hovedpersonerne fik meget opmærksomhed. Især det nye parti AAP fik en stor del af opmærksomheden som følge af deres sejr i de lokale valg i Delhi tidligere. Men Modi fik langt den meste opmærksomhed – og gik altså også hen og vandt med en yderst komfortabel margin til INC.

Det har været og er mange forklaringer på Modi’s sejr, men forandring er som nævnt et gennemgående tema. Flere har set Modi mere som et fravalg af Gandhi-familien og INC end et tilvalg af BJP.

I manges øjne er Modi en kontroversiel person. Han var chief minister i delstaten Gujarat under massakrerne på muslimer i 2002. Der har været mange beskyldninger mod Modi – også ganske plausible og troværdige beskyldninger. Men Modi er aldrig blevet dømt for noget kriminelt. Det kan selvfølgelig både sige noget om uskyldighed eller manglende effektivitet i det indiske retsvæsen. Det er dog sikkert at især i udlandet er Modi blevet hårdt beskyldt, og han har tidligere eksempelvis ikke kunnet modtage et amerikansk visum. Men dette bliver nu ændret, da både Obama og John Kerry har lykønsket Modi – og invitationer til Washington er blevet sendt. Ovenpå dette er BJP grundlæggende et hindunationalistisk parti og kombineret med fremstillingen af Modi som stærk mand, så er det blandt politiske iagttagere og især modstandere frygten at en BJP-regering vil få fascistiske tendenser. Så galt kommer det dog ikke til at gå.

Jeg vil dog mene at lige nu er det usikkert, hvordan Indien kommer til at udvikle sig. Som flere indiske bekendte siger: Så kan det enten blive rigtig godt eller rigtig skidt. Men indtil videre har i hvert fald den indiske børs taget godt imod nyheden om valgsejren til Modi, der også er støttet af mange af de store indiske rigmænd, såsom Mukesh Ambani og hans Reliance-gruppe. Det er i hvert et håb blandt mange indiske forretningsfolk – store som små – at Modi kan gøre Indien mere erhvervsvenligt, som det ifølge mange er i sket i Gujarat under Modi’s styre.

For udenlandske virksomheder bliver det interessant og se om Modi vil gøre det nemmere at investere i Indien samt ikke mindst formindske korruptionen og bureaukratiet.

Men i hvert fald tillykke til Modi, og så bliver det virkelig spændende og se konsekvenserne på både kort og lang sigt. Det er nu på valgnatten svært at spå om hvad som kommer til at ske.

Jeg planlægger at følge op med flere blogindlæg om det indiske valg i den nærmeste fremtid.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *