Etablering i Indien – en oversigt

Jeg har netop skrevet lidt om eksportkanonen og det mere overordnede niveau omkring eksport. Nu vil jeg så fokusere på det lidt mere praktiske omkring eksport og kigge på hvordan man som udenlandsk virksomhed kan etablere sig på det indiske marked.

Disse er de mest populære måder for udenlandske virksomheder  at etablere sig i Indien: Private Limited Company, Limited Liability Partnership, Liaison/Representative Office, Project Office, Branch Office, og Joint Venture Company.

Det er lidt komplekst at gennemgå alle mulighederne i dette forum, så jeg fokusere på et par få.
 
Private Limited Company
Har en minimum kapital på INR 100.000. Her er der visse begrænsninger omkring aktier og anparter. Desuden skal dette selskab have et antal af bestyrelsesmedlemmer og direktører.
Mht. aktiviteter, så er der typisk ret åbent for PLC, og man kan oftest engagere sig i såvel salg som produktion.
Dette ses typisk bl.a. ved etablering af outsourcing- og udviklingscentre, men også ved eksport aktiviteter.

Representative Office/Liaison Office
Et repræsentationskontor er som navnet antyder forbeholdt virksomheder, der ønsker repræsentation i Indien. Eksempelvis ved at promovere eksport-aktiviteter, undersøge partnerskabsmuligheder mv. Et repræsentationskontor må ikke påtage sig handelsaktiviteter, produktion eller lignende.

Branch Office
Et branch office kan derimod godt forestå salgs- og handelsaktiviter. Og kan overføre et eventuelt overskud til moderselskabet i udlandet.
Derudover kan man via et branch office udføre IT-udvikling, foretage konsulentydelser og flere andre aktiviteter.

Hvad der er bedst for din virksomhed, kommer helt an på hvem du er og hvad du vil. Hvis du er i Indien på den lange bane, så er PLC formentligt den bedste løsning.
Desuden betyder det jo selvfølgelig også hvad dine er planer er med virksomheden. En evt børsnotering eller exit skal jo også indtænkes i værdibygningen.

Desuden er der jo også andre måder at komme igang på, alt afhængigt af formålet. Mht til eksport kan man finde en agent eller intermediary, som kan foretage salgsaktiviteter på dine vegne. Man kan finde organisationer, som er villige til at ansætte folk på ens vegne og dermed “bare” betale en fast faktura hver måned. Det kan eksempelvis være salgsmedarbejdere. Ift. udvikling, så kan man enten arbejde med freelancere eller evt betale indiske selskaber for at få et in-house team, hvor de klarer det praktiske, mens man selv bestemmer og fastligger arbejdet.

Du kan læse mere i denne guide fra revisionsselskabet SC Vasudeva.

Alt afhængigt af branche og industri, så skal der også søges om FDI hos RBI. Kravene svinger dog stærkt, så yderligere rådgivning og research er bestemt nødvendig.
 
Jeg beklager selvfølgelig hvis der er fejl i ovenstående, og påtager mig som sådan intet ansvar for at informationerne er korrekte. Jeg anbefaler klart, at man selv undersøger mulighederne og får yderligere rådgivning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *