Outsourcing er mere end IT

Når talen falder på outsourcing, så siger min erfaring mig at de fleste danskere tænker IT – især hvis der tales om outsourcing til Indien.

Af mange årsager er det trods alt også IT-outsourcing, som har været det mest åbenlyse. En stor mængde kvalificeret, engelsktalende arbejdskraft til relativt få penge har været med til at drive denne udvikling. Og her skal IT oftest forstås som programmering og lignende samt ikke mindst support.

Det er dog ikke udelukkende traditionel IT, der kan outsources til Indien. Her tænkes især på outsourcing af mange tidskrævende og repetitive opgaver – også blandt andet kendt som Business Process OutsourcingTil min orientering så har mange større danske virksomheder udforsket dette felt – eksempelvis Danfoss og finansektoren, . Derudover har flere af de store danske ingeniørfirmaer også lagt dele af deres arbejde til indiske teams – læs eksempelvis denne bog.
Det er typisk regnskab, tasteopgaver, regneopgaver, tegneopgaver mv. der er outsourcet. Det er dybest set det samme som når man lader Bluegarden (tidl. Multidata) tage sig af sin virksomheds lønninger. Men besparelserne og mulighederne kan være endnu større ved at kigge mod eksempelvis Indien (hvorfra jeg har min erfaring).
Især i engelsktalende lande har man også udforsket mulighederne, hvor selv små og mellemstore virksomheder er igang. Her er barrierne naturligt mindre og sproget gør at de indiske teams kan tage mange flere typer af arbejde. Men sprog-barrieren er ikke så stor længere. Dette skal forstås på den måde at mange opgaver er universelle og nødvendiggør ikke en komplet forståelse af sproget. Jeg har eksempelvis god erfaring med at indere arbejde med bogføring for danske virksomheder – her er en komplet beherskelse af sproget ikke nødvendig.
Andre områder kan være call center, databehandling, analyse, forberedelse af præsentationer og slides, lead generering, vedligeholdelse af social medier, research, kommunikation (eksempelvis artikelskrivning, korrektur på engelsk mv), kalenderstyring og som nævnt bogføring.
En måske god måde at træde de første skridt på er ved at bruge freelancers, som jeg tidligere har skrevet om. Her kan man med få omkostninger sig med outsourcing af nye områder i virksomheden.
Der findes også forskellige virksomheder, der kan hjælpe med dette. Disse kan være specialiserede i enkelte arbejdsfelter. Desuden eksisterer der også konsulent-virksomheder der kan hjælpe en i gang og samtidigt afdække muligheder og behov.

Der er selvfølgelig både fordele og ulemper ved outsourcing. Fordele kan være lavere omkostning samt større fleksibilitet og omstillingsparathed. Ved hjælp af outsourcing kan det blive nemmere at skalere op og ned som ens aktiviteter ændrer sig og der bliver mere/mindre at se til.
En ulempe er åbenlyst at man mister en smule kontrol og overblik. Dette kan dog i høj grad minimeres alt efter hvordan man konstruerer samarbejdet med ens outsourcing-partner.
Men fordele og ulemper er bestemt af aktiviterne og omfanget af det enkelte projekt – og kan variere stort fra projekt til projekt.

For en virksomhed, der gerne vil igang med outsourcing, siger min erfaring mig at behovsafdækning og formålsbeskrivelse er nødvendigt for succes. Du er som virksomhed nødt til at forstå hvorfor du vil outsourcing, hvad du ønsker at outsource – dernæst kan du så tænke på hvem der skal outsource og hvor det skal ske.

God fornøjelse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *