Muligheder i det indiske iværksætter-miljø

Jeg er begyndt på en serie af indlæg om indiske muligheder. Jeg har tidligere skrevet lidt om elevatorer, detailhandel mv. I dette indlæg vil jeg fokusere på muligheder i det indiske iværksætter-miljø. Det lyder måske lidt sjovt at der skulle være muligheder her. Men hvis man ser bredt, så er der masser af muligheder. Jeg vil kigge lidt på acceleratorer, jobmuligheder mv.

Eksempelvis er der flere og flere udlændinge, der flytter til Indien for at starte deres virksomhed. Bl.a. fordi der er et stor lokal efterspørgsel efter mange ydelser – og mange markeder er stadig relativt åbne. Desuden er det mange opfattelse at det indiske marked ser godt ud på den mellem-lange bane også. En anden grund kan være at Indien kan være brohovedet til andre vækstmarkeder – jvf eksempelvis ideen bag Reverse Innovation (Wikipedia og den anbefalelsesværdige bog hos Amazon).  Denne artikel fra Economic Times  gennemgår nogle af motiverne bag. Bl.a. de tyske stiftere af e-supply.in, som  kom til Indien da de så en mulighed i markedet for kontorartikler. Jeg mødte dem kort i Pune for nogle måneder siden – og de var bestemt bevidste omkring fremtidige muligheder i Indien, fremfor i Europa hvor flere markeder kan være mættede.
Så måske en flytning til Indien kunne være interessant for et par danske iværksættere. Her er i hvert fald muligheder.

Der er en stor vækst i antallet af startups accelerators i Indien, hvor eksempelvis Microsoft, Tata mv. er på banen.  Og der er mere lokale spillere som GSF, Startup Centre mv. Desuden er globale organisationer som 500 Startups igang med at starte op herude med fokus på investeringer og lignende. Der er (hvis man kigger sig godt for) flere muligheder for gode investeringer herude. Især som business angel og accelerator, kan der være gode muligheder. Man kan komme relativt langt med danske kroner (eller anden vestlig valuta) – og eksempelvis sprede sin risiko. Det kan eksempelvis være ved at igangsætte accelerator eller lignende. Eller måske deltagelse i de eksisterende business angels netværk – såsom Indian Angel Network og Mumbai Angels.
Umiddelbart kan jeg se muligheder for vestlige acceleratorer, der kan tilbyde såvel super-kompetence lokale som globale mentorer til deres investeringer. Ofte mangler indiske startups den globale tilgang – når der vel at mærke sigtes efter det globale marked.
Hvis du ønsker at vide mere, kan jeg anbefale disse to artikler: link og link.

Derudover har jeg mødt flere primært amerikanere og europæere som kommer til Indien for at få job-erfaring i startups. Tanken er umiddelbart at forstå såvel livet som iværksætter som at få værdifuld erfaring fra et vækstmarked. Om det giver mening er et godt spørgsmål. Men uanset er et job i Indien utroligt interessant – og lærerigt. Og efter hvad jeg hører, er det kun endnu mere udpræget i indiske startups.
Ofte er lønnen blandt indiske startups nogenlunde efter indiske forhold, så det er bestemt muligt for folk med små behov at overleve herude på en sådan.

Dette er åbenlyst udelukkende muligheder her på bloggen, når man står i Indien ser det lidt sværere ud.

Hvis du har interesse i indiske startups og iværksættermiljø kan jeg anbefale at følge med på yourstory.in og nextbigwhat.com samt eksempelvis Mukund Mohan, Shradha Sharma samt Vijay Anand på Twitter.

One response to “Muligheder i det indiske iværksætter-miljø

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *