Indisk eller dansk ledelse i Indien?

En nødvendig beslutning blandt virksomheder der overvejer Indien og et populært diskussionsemne i Indien mellem udlændinge og lokale er hvorvidt udenlandske virksomheder bør etablere sig med udlændinge eller lokale som ledere.
Efter mit kendskab til danske og andre udenlandske virksomheder har begge modeller haft success. I nogle virksomheder vil det helt sikkert passe med en indisk leder – og i andre en dansk (eller anden ikke-indisk nationalitet). Det kommer, efter min mening, helt an på virksomhedens kontekst, industri, kultur og så videre.

Det kommer dog også an på modenheden af den indiske virksomhed. Ofte ser man i tunge virksomheder at der vil være udenlandske ledere til at starte med når en virksomhed skal bygges op – men så afløses af lokale ledere når forretningen i Indien skal udvides. Dette er for eksempelvis tilfældet med Ford, Skoda mv (link).
Dette tænker jeg umiddelbart er en god model. På den måde bygges virksomheden op med viden fra resten af organisation, men senere når der skal fokuseres på kommerciel udvikling i Indien, så tager indere over.

Med hensyn til outsourcing kan det dog være anderledes – her kan en dansk leder være en fordel, da der skal foregå meget koordinering med eksempelvis det danske hovedkontor. En dansk leder der kommer fra den danske organisation vil formentligt oftest forstå behov, kultur etc. bedre end en indisk leder. Der vil dog selvfølgelig altid være undtagelser.

Efter min mening vil det være oplagt at have indiske ledere (eller udlændinge med indisk erfaring) ansat til at styre salg og forretning. Det kan eksempelvis være svært at sælge til indiske forbrugere uden at forstå Indien, indisk kultur og mange af de særlige kendetegn det indiske marked besidder. Det kan dog måske være anderledes hvis man sælger til indiske virksomheder og ikke direkte til forbrugere. Det kan selvfølgelig også løses ved at have en dansk CEO, og så have indere til salgsarbejdet.

Der skal dog også tages stilling til omkostninger ved såvel lokal som udenlandsk ledelse. Udenlandsk ledelse er som regel markant dyrere, da de ansættes på expat-vilkår og indgår en masse tilskud i aflønningen. På trods af stigningerne i indiske lønninger, så lægger dette stadig under en expat-aflønning. Dog kan der selvfølgelig være nogle omkostninger i at hyre en indisk leder. Eksempelvis vil en dansk leder som regel allerede have kendskab til den danske virksomheder og er blevet forflyttet direkte herfra og er altså ikke ny ansat. Derimod vil en indisk af natur oftest være ny ansat, da de færreste danske virksomheder har indere ansatte. Dermed skal en indisk leder oftest oplæres først. Derudover vil der være omkostninger til rekruttering med videre.
Der er dog andre omkostning i indisk ledelse. Eksempelvis kan misforståelser baseret på kultur, sprog, baggrund mv. give ridser i lakken.

Desuden afhænger det jo også af den enkelte leder. Hvis man ansætter den forkerte såvel dansker eller inder, kan det gå grueligt galt. Men hvis man ansætter den helt rette, kan det blive en stor succes.
Generelt vil jeg dog ikke sige at indiske ledelse er dårlig, som det ellers høres mange steder. Rigtig mange indiske ledere er rigtig dygtige og kan skabe enorm værdi – ikke bare i Indien, men også globalt. Selvfølgelig på grund af det store antal af potentielle medarbejdere i Indien, så kræver det en stærk rekrutteringsfase.

Derfor kan jeg ikke konkludere at enten dansk eller indisk ledelse er bedst – men at det kommer an på den enkelte virksomhed.

Hvad er din mening?

2 responses to “Indisk eller dansk ledelse i Indien?

 1. Det er da en god ide og du har et godt concept.

  Der er jo store fordele ved Indien,
  hvor Engelsk er en del af det officielle sprog.
  Men der er langt dertil.

  Jeg selv arbejder fra Polen, som jo er noget
  naermere men en del af det Europaeiske babylonske
  sprogforvirring.

 2. Hej Ejler,
  Tak for din kommentar.

  Der er bestemt fordele ved Indien. Og sprog er helt sikkert en af dem.
  Jeg må sige at mange indere taler et rigtig godt engelsk – ofte bedre end mange danskere.

  Polen må bestemt også være interessant.
  Held og lykke!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *