Er et skifte på vej? Statoil outsourcer 209 stillinger

Af Jacob Risgaard Knudsen 2

For et par uger siden offentliggjorde Statoil at de vil outsource 209 stillinger til lande med lavere omkostninger. Dette sker især indenfor IT og finans. Og samtidig bliver aktiviteter i Norge også lagt ud til eksterne virksomheder – eksempelvis indenfor ejendomsdrift. De 209 ansatte kan endog blive til 1000 ansatte inden 2020. Statoil står til at nedskære med 1 millard på landanlæggene i løbet af de næste 3 år, da omkostningerne er for høje og produktiviteten for lav. Det samme har man hørt andre norske selskaber være ude og sige: de norske omkostninger er alt for høje. Og her tænkes især på lønomkostninger. Det er selvfølgelig ikke overraskende at virksomheder mener omkostningerne er for høje. Det er sjældent set at en virksomhed mener, omkostningerne er for lave. Men det viser noget om hvor tiderne er på vej hen – og at der kommer et øget omkostningsfokus blandt norske virksomheder. Og en mulig måde at sænke omkostninger på er jo outsourcing (hivs gjort rigtigt vel at mærke).

Det er mit indtryk at flere og flere norske virksomheder er begyndt at i hvert fald tale om outsourcing. Tidligere har nordmænd været lidt mere tilbageholdne med at se på outsourcing. Det er velsagtens en resultat af at det går så godt som det gør i Norge. Især olie-industrien og relaterede industrier har haft perioder, hvor det kun er gået fremad. Men nu er de i højere grad under pres. Så der er formentligt et skifte på vej – hos både større og mindre norske selskaber. H

Jeg har talt med flere som arbejder med outsourcing for små- og mellemstore norske selskaber, som kan mærke at de selskaber i endnu højere grad er interesseret i outsourcing. De ser på bundlinjen og prøver at se på hvordan outsourcing kan være med til at sænke omkostninger, hæve produktiviteten og være med til at sikre fleksibilitet. Fleksibilitet er interessant, da det pga. stram lovgivning er svært at afskedige medarbejdere. Mange norske virksomheder er i forvejen vant til at indleje medarbejdere, så skridtet mod reel outsourcing er måske slet ikke så langt.

Jeg har selv tidligere også arbejdet med outsourcing af digitale tjenester og bogføring. Her var interessen markant mindre end i Sverige og ikke mindst Danmark. Jeg modtog ofte den feedback at outsourcing kunne være interessant, men at det i så fald skulle holdes indenfor Norges grænser. Selvom der kunne tilbydes store besparelser.

Som det sammenliges andet sted så koster en norsk revisor rundt 60.000 norske kroner per måned. I Riga, er prisen for samme tjeneste 8500 norske kroner per måned.

 

2 kommentarer RSS

 1. Af Anne Petersen

  -

  Hvad har outsourcing af bogføring med lønnen til en revisor at gøre? Blander du ikke tingene sammen? Ved vurdering af outsourcing af bogholderi er det relevant at se på lønnen til en bogholder og regnskabschef.

  Svar
  • Af Jacob Risgaard Knudsen

   -

   Hej Anne,

   Tak for din kommentar. Det er mest ment som et eksempel på lønforskelle.

   Svar

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info