Fra Indien til Norge

Af Jacob Risgaard Knudsen 0

Jeg har i løbet af det seneste år flyttet min base fra Indien til Norge, hvor jeg har fået job som ledelseskonsulent. Så den står ikke længere på køer i New Delhi, men i stedet olietønder i Oslo. Jeg vil på bloggen dele mine erfaringer med at arbejde og bo i Norge og sammenligne det med både Danmark og Indien. Fokus er det norske samfund, den norske mentalitet, kultur og masser af business-stof fra olielandet. Jeg skal i mit job hos Capgemini Consulting arbejde med digital transformation og customer experience, så jeg vil også komme til og berøre disse emner løbende.

Overgangen fra New Delhi til Oslo er selvfølgelig massiv – og forskellene er markante. Så lad os hellere fokusere på Norge. For hvad er det for et land, jeg er kommet til?

Norge er et af verdens rigeste lande takket være olien i Nordsøen, som de har puttet i en oliefond, hvor der ligger værdier for hvad der svarer til 1 million kroner per indbygger. Men dette har skabt en stor afhængighed af olien, hvilket vel nærmest kan sammenlignes med olielandene i Mellemøsten. Det norske erhvervsliv har store udfordringer med at blive globalt konkurrencedygtige. Bl.a. på pga. af høje omkostninger ved at gøre forretninger på norsk jord. Jeg er i hvert fald spændt på at følge den udvikling, og vil forsøge at skrive om dette af og til.

Men hvad bruger Norge så pengene til? Ifølge en anden dansker heroppe, så manger Norge i hvert fald ambitioner for pengebrugen. Samtidigt er der en voksende debat omkring moral og etik i Norge – og hvad pengene har gjort ved den norske folkesjæl. Dette er et interessant indlæg i den debat.

Måske er et af Norges største problemer netop rigdommen? Det er i hvert fald tanken hos Joseph Pine (økonomiprofessor ved MIT). Han mener at med rigdommen kommer tilfredsheden, og viljen til innovation forsvinder. Han fortsætter med at præcisere forskellen olierigdom og olieafhængighed. Rigdommen er ikke et problem i sig – men afhængigheden er.

Det er alle emner, som jeg vil komme til at berøre i den kommende tid.

Men indtil da, så kan jeg anbefale at tage et kig i denne rapport med de statistiske forskelle mellem Norge og Danmark, og de andre nordiske lande og områder.

Husk du kan følge mig på Twitter også.

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info